Sayfalar

3 Eylül 2015 Perşembe

MMO içindeki EM sayısı TMMOB'nin 5 odasının üye toplamından daha fazla

Endüstri Mühendisliği bölümlerinin yeni mezun vermeye başladıkları dönemlerde, endüstri mühendisleri, TMMOB yasası gereği* "en yakın odaya ithal olundu"lar. En yakın Oda da bölüm olarak ayrıldıkları Makina Mühendisliği nedeniyle MMO olarak belirlendi.
Bu durum ilk birkaç yıl için anlaşılabilirdi; en acımasız yorumcular 1980'e kadar "Oda"nın kurulmamış olmasını bu maddeye dayandırabilir.
Böyle olunca, giderek daha az endüstri mühendisi MMO'ya yazılır oldu. Ancak özel yönlendirmeler, örgütlenme duyarlıkları ve özlük hakkı beklentileri üyelik nedeni oldu. Gelinen noktada MMO'ya üye olan endüstri mühendisleri oranı 1/6'nın altına düştü. Buna rağmen TMMOB içerisindeki endüstri mühendisleri sayısının hiç de az olmadığını aşağıdaki tablo üzerinde görebilirsiniz:



Bu tablo şunun gibi bilgiler veriyor: Yalnızca MMO İstanbul Şubesi'ndeki üyeler Tekstil Mühendisleri Odası üye sayısı dolayındadır**. Aynı karşılaştırmayı MMO Ankara Şubesindeki endüstri mühendisleriyle Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası; MMO İzmir ile Petrol Mühendisleri Odası; MMO Kocaeli'indeki endüstri mühendisleri ile Meteoroloji Mühendisleri Odası üye sayıları için de yapabiliriz.
Geri kalan şubelerdeki üyelerimiz de TMMOB'nin üye sayısı büyüklüğünde 19. sıradaki İç Mimarlar Odasındakinden daha fazladır.
Oda teşkiline müsait olmayan ihtısas mensubu olmaktan mensuplarının çok küçük bölümleriyle oda teşkilini mümkün kılmış çok sayıda ihtısas sahasının fevkinde mensuba sahip olan bir ihtısas sahası haline geldik.
Makina Mühendisleri Odasına üye olan meslektaşlarımızın sayısı TMMOB Yönetim Kurulunda birer üye ile temsil edilen 5 Odanın üye sayısının toplamından fazladır. MMO'ya üye olmayan meslektaşlarımızın sayısı da bunu 5 katından fazladır.
Bu kadar basit ve çarpıcı gerçeklerle uyum içerisinde yaşamayı nasıl öğrendiğimizin bir toplumsal ruhbilim sorunu olduğuna inanıyorum.

* Madde 17 - Sayıları oda teşkiline müsait olmıyan ihtısas mensupları Birlik Umumi Heyeti karariyle ihtısaslarına göre en yakın odaya ithal olunur.

**  TMMOB Odalarının 2013 yılı sonundaki üye sayıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder