Sayfalar

6 Eylül 2015 Pazar

Bir "tartışamama" göstergesi - İmza kampanyaları

İzleyebildiğim kadarıyla Change org’da Endüstri Mühendisleri Odasının Kurulması gündemiyle iki imza kampanyası oldu.

Daha yeni olanın üzerinde yeterince çalışılmamış bir girişim olduğu belliydi. 200 imza hedeflemişler; 10 Temmuz'da 100’ü ancak geçmişlerdi.
25 Ağustos’ta baktığımda tam 200 olduklarını gördüm. Hedefi 500 imzaya çıkarmışlar. 6 Eylül'de de 202 oya yükselmişler.
Daha işe başlarken 40.000’den fazla endüstri mühendisinden Oda kurmak için 200 imza ve TMMOB’nin bunu ciddiye almasını beklemek!
Öte yandan, benim farkına varmamdan sonraki bir buçuk ayda ancak 70-80 imzanın eklendiğini düşünürsek kullanılan video, slogan ve dili fazla da dert etmemek gerektiği hemen ortaya çıkar.
Endüstri Mühendisleri Odası’nın kurulmasını dileyenlerin, olumsuz kalkışmalardan birinin örneği olarak, bu girişimi bilmeleri gerektiğine inanıyorum:
https://www.change.org/p/end%C3%BCstri-m%C3%BChendisleri-end%C3%BCstri-m%C3%BChendisleri-odas%C4%B1n%C4%B1n-kurulmas%C4%B1
Bu kampanyalar change org’ta ne kadar süre tutuluyor onu bilmiyorum; o nedenle günün birinde erişemezseniz, yukarıda verdiğim bilgilerle yetineceksiniz :(

Önceki kampanyanın, biraz daha iddialı olsa da Oda kavramını oturtamamış olmanın sıkıntılarını taşıdığını düşündüm.
https://www.change.org/p/tmmob-end%C3%BCstri-m%C3%BChendisleri-odas%C4%B1-kurulmas%C4%B1n%C4%B1-talep-ediyorum

Çağrı metni, Oda’nın doğru algılanmadığını gösteriyor: Oda’nın asıl işlevi "meslek alanını düzenlemek"tir. Çağrıda ise öne çıkan iki nokta vardır:
1. Taban ücret belirlenmesini de kapsayan özlük haklarının korunması
2. Diğer meslek örgütlerine ideolojik takıntılardan uzak bir odanın olabileceğini kanıtlamak

Sonuçta bu kampanya da hedeflediği 1500 imzaya 267 kala kapanmış. Bu başarısız deneyimden sonra; hala açık olan 500 imza hedefli kampanyayı düzenleyenlerin derdini anlamak daha da zorlaşıyor: Senden öncekiler 1200'ü geçmişler bir anlamı olmamış; 500 hedefiyle varmak istediğin nedir?

Bu kampanyalar endüstri mühendislerinin Oda talebinin olmadığının kanıtı olarak da görülebilir. Fakat taleplerin ortaya konmasından başlayan yetersizliklerin rolünün daha belirleyici olduğu son derece açık. Keşke oda kurulmasına karşı olan endüstri mühendislerinin görüşlerinin de ortaya konulabildiği ortamlar oluşabilse...

Tartışabilmeyi olanaklı kılacak, ağırlığı olan bir merkez üretme çabası olmaksızın daha öteye gitmenin tamamen raslantılara kalacağına inanıyorum. İnternette 10.000'den fazla üyesi olan yerel endüstri mühendisliği grupları bulunmasına karşın imza kampanyalarının bu ölçüde karşılıksız kalmasını da tartışma zeminin gelişemediğinin bir kanıtı olarak görüyorum.

Günün birinde, gerçekten bir imza kampanyası da düzenlenebilir. Fakat hedefin; MMO'ya üye olanlar  arasında en az 3000, toplamda ise 10.000’den az olmaması gerekir. Bu hedefle yola çıkabilmek için yapılması gereken hazırlıklar da doğal ki buna göre olmalıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder